Du er nå i ferd med å forlater fastlandet.

Med hurtiggående rute/taxi båt tar turen over til Lyngør knapt 10 minutter.

 

Her vil du bli ønsket velkommen til et av Europas vakreste og best bevarte tettsteder. Dette er stedet for ferierende båtfolk. Så sent som høsten 2002 ble landsdelen utropt til et av verdens beste feriesteder og skamrost i utenlandske presse (Independet 2003) . Øysamfunnet har i dag bare 90 fastboende idealister som er svært stolte av øysamfunnet sitt. Her vil du finne du små gater med eksotiske hus og hager. Alle hus er hvitmalte å bærer preg av et marint miljø som stammer helt tilbake fra seilskutetiden. Dette er et bilfritt miljø. Her er båten eneste framkomst middel enten du skal til butikken, på puben eller besøke venner. Gjennomsnittstemperaturen om sommeren ligger på behagelige 25 grader, mens den i sjøen er godt over 20 grader. Sjøen er krystallklar og her finner du mange fine viker og glatte svaberg som du kan nyte uforstyrret. Friområdet i skjærgårdsparker er et yndet område der mange ankrer opp for å nyte Lyngørs fortryllende natur. Her finnes mange viltvoksende planter og trær som eller er svært sjeldne på disse kanter av landet. Trollskogen for eksempel er som en regnskog med forskjellige slyngplanter som klatrer oppetter trestammene.

Dette er Europas best bevarte tettsted.

Selv om Lyngør befinner seg ytterst i havgapet mot Skagerrak er øyene preget av et yrende turist liv i sommersesongen. Er du sent ute kan du risikere å møte fullt belegg over alt. Du må være tidlig ute når du skal leie hytte eller ta inn på pensjonat under ditt besøk på øygruppen, Det finnes også muligheter å leie privat, men da må man liksom ha noen bekjente. Campingplasser er det en del av i området, men det er på fastlandet. Ute på Lyngør står husene så tett at du vil få problemer med å finne en stor nok plass til teltet. I skjærgårdsparken er det plass nok ,men her er problemet å få teltpluggene ned i svaberget, glem det. Det beste er selvfølgelig å disponere egen båt med overnattingsmuligheter ombord. Herfra kan du nå Skagen i Danmark eller Koster i Sverige (ca 65 sjømil) på en god dags seilas.

Bilde over: Seilmakerfruens kro

Bildet under: Gata mot nord (Faktisk så kalles sundet i Lyngør for Gata). Det er vel fordi båt er eneste fremkomstmiddel. På land er det bare smale stier og veier med hvite hus og idylliske hager. Veiene er søpt i betong og er så rene at her kan du vandre barbeint uten en gang å bli skitten på beina. I mai er blomsterduften av syrin så intens at den kan kjennes langt til havs.

Bildet under: parti fra vakthusheia. Lyngørs høyerte punkt. Vakthusheia er en gammel losstasjon der den optiske telegrafen i dag er gjenreist.

Se mer av Lyngør i widescreen

 

Den blå lanterne

Dette stedet er viden kjent for sin fiskesuppe, Terje Vigen museet og organiserte øyvandringsturer med guide som behersker flere språk.

Den blå Lanterne er stedet som bærer preg fra den gamle seilsutetiden. Her kan du få maten servert på bryggekanten med dertil tilbehør av drikkevarer. Stedet har egen gjestebrygge.

 

 

Seilmakerfruens Kro er et gammelt seilmakerloft som fortsatt er i full drift. Her er en meget hyggelig restaurant med hyggelige priser. Her får du alt fra stedets fiskegryte til hjemmebakt pitza. I andre etg er det pub som har åpent til langt på natt.

Seilmakerfruens kro har egen gjestebrygge å kan tilby gjesteplass for båt med muligheter for dusj og klesvask.

Båtbua

Ligger på fastlandet ved Nybrygga der Taxi og rutebåt til Lyngør har sine anløp.

Båtbua er kjent for rimelig og god mat i et idyllisk miljø. Et trivelig sted der du kan innta dine forfriskninger mens du venter på båtskyss til Lyngør. Båtbua har åpent til kl. 02.00 alle dager i sesongen.

Lyngørporten

Restaurant, Nattklubb og Hotell